Tüntetést hirdettek meg szerdára az orosz nagyvárosokban a pokrovi börtönben éhségsztrájkot folytató orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij hívei.

    A felhívást vasárnap tette közzé a politikus YouTube-csatornáján Ivan Zsdanov, a Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) igazgatója és Leonyid Vokov, a regionális Navalnij-törzsek hálózatát Litvániából koordináló aktivista. Az elítélt politikus hívei korábban azt ígérték, hogy akkor hirdetnek meg tiltakozó megmozdulást, ha ehhez félmillió támogatót gyűjtenek össze az interneten.
    Zsdanov és Volkov most azt mondta, hogy nem fog erre várni, mert “várni és halogatni többé nem lehet”, az “extrém helyzet extrém megoldásokat követel meg”. A szervezők azzal vádolták meg az orosz hatóságokat, hogy “megölik” Navalnijt.
    A politikus szabadon bocsátását követelő oldalra vasárnapig csaknem 460 ezren jelentkeztek fel. Az FBK csütörtökön közölte, hogy közülük mintegy 400 ezer ember elektronikus postacíme nyilvánosságra került.
    Navalnij orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombati bejelentése szerint a 44 éves, a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése címén két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt, március 31. óta éhségsztrájkoló politikus akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe. Az orvos úgy vélekedett, a leletek arra vallanak, hogy szív- és veseleállás fenyegeti.
    Navalnij azért kezdett éhségsztrájkba, mert szerinte nem részesül megfelelő orvosi ellátásban. Az ellenzéki elítélt ügyvédjei szerint már a hét elejére 15 kilót fogyott.
    A március vége óta hátfájásra és végtagzsibbadásra panaszkodó rabnál az MR-vizsgálat két porckorongsérvet állapított meg. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága kedden közölte, hogy Navalnijt egy héttel korábban teljes körű orvosi vizsgálatnak vetették alá, és a konzílium kielégítőnek minősítette egészségi állapotát. A hatóság szerint sem Covid-19-et, sem tbc-t nem találtak nála.
     Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden készül elmondani a parlament két házához intézett éves üzenetét. Az államfőtől orosz regionális parlamenti képviselők és a nyugati kulturális elit 70 képviselője nyílt levélben követelte Navalnij szabadon bocsátását.
    Korábban a politikus szimpatizánsai január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info civil szervezet szerint ezek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe.
    Pénteken a moszkvai ügyészség kezdeményezte a bíróságon, hogy minősítse szélsőséges szervezetnek a FBK-t, jogutódját, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG) és a Navalnij-törzsek hálózatát. Az ügyészség közleménye szerint ezek a szervezetek liberális jelszavakkal takarózva “a szociális és a társadalompolitikai helyzetet destabilizáló feltételek megteremtésével” foglalkoznak, a “színes forradalmak forgatókönyvének felhasználásával”.
    Az FBK a szeptemberben esedékes parlamenti választások előtti “példátlan nyomásgyakorlásnak” minősítette ezt az ügyészségi indítványt.

Moszkva, 2021. április 18.

Forrás: mti.hu