Tovább növelte előnyét Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a Zöldekkel szemben a szeptemberi parlamenti választásokra (Bundestag-) készülő pártok támogatottságát mérő közvélemény-kutatásokban, egy vasárnap ismertetett felmérés szerint a jobbközép pártszövetség már 10 százalékponttal áll a balközép irányultságú ökopárt előtt.

    A Bild am Sonntag című vasárnapi lap megbízásából készített felmérés szerint a CDU/CSU országos választói támogatottsága 28 százalékos, a Zöldek pedig 18 százalékon állnak.
    A CDU/CSU támogatottsága nem változott az egy héttel korábbihoz képest, a Zöldek viszont tovább gyengültek, ezúttal egy százalékponttal. Az ökopárt áprilisban és május első felében még minden felmérésben vezetett. Visszaesése a kancellárjelölt Annalena Baerbock botlásaival együtt kezdődött.
    A Zöldek társelnöki tisztségét betöltő Bundestag-képviselő az utóbbi napokban főleg azért szerepelt a hírekben, mert egy úgynevezett plágiumvadász kimutatta, hogy júniusban megjelent első kötetében – amelyben politikai nézeteit fejtette ki – forrásmegjelölés nélkül idézett nem általa írt szövegekből, például pártja választási programjából. Korábban a többi között azt derítették ki róla, hogy 2018 óta rendre elfelejtette bejelenteni a Bundestag igazgatóságánál a képviselői fizetése mellett szerzett jövedelmét, amelyre a társelnöki tisztséghez kapcsolódó pótlékok révén tett szert.
    A CDU/CSU a Zöldek kancellárjelöltjét sújtó kisebb-nagyobb ügyek közben rendezte sorait, a testvérpártok félretették a vitákat és kidolgozták közös választási programjukat.
    A Bild am Sonntag felmérését készítő INSA mellett az összes többi közvélemény-kutató társaság adatai is jelentős különbséget mutatnak a CDU/CSU és a Zöldek támogatottsága között. Az ARD országos köztelevízió Deutschlandtrend nevű kutatássorozatát készítő Infratest Dimap legutóbbi adatai szerint például a CDU/CSU 28 százalékon áll, a Zöldek pedig a szavazatok 20 százalékára számíthatnának, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás. A másik országos köztelevízió, a ZDF Politbarometer nevű felméréseit készítő Forschungsgruppe Wahlen (Választási Kutatócsoport) adatai szerint a CDU/CSU-ra a választók 29 százaléka, a Zöldekre 22 százalék szavazna.
    Az összes többi párt támogatottsága jóval kisebb. A 2013-óta a CDU/CSU-val kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szavazatok 14-17 százalékára számíthat, az ellenzéki oldalon pedig a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 10-12 százalékon, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) 9-11 százalékon, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 7-8 százalékon áll. Más párt nem lépné át az 5 százalékos bejutási küszöböt.
    A Bundestag-választást szeptember 26-án tartják.

Berlin, 2021. július 4., (MTI)