Budapest, 2020. december 17., csütörtök (MTI) – Magyarország a szomszédos, egykor vele ellenséges államok legtöbbjével immár a szövetségesi viszony elmélyítésén dolgozik. Ukrajnában azonban központi, kormányzati szintre emelkedett a magyar közösségekkel szembeni fellépés – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának csütörtöki ülésén.

    Szijjártó Péter éves meghallgatásán azt mondta, száz évvel a trianoni békediktátum után világosan látszik, hogy nem az elszigetelés, hanem a szoros együttműködés vált mindenki érdekévé a Kárpát-medencében, és ebben a szoros együttműködésben a határon túlra került magyar nemzeti közösségek és a határon belül élő nemzeti közösségek fontos szerepet töltenek be.
    A magyar külpolitika alapja a kölcsönös tisztelet, és célja, hogy minden, Magyarországgal együttműködő, partnerségbe kerülő ország érdekelt legyen “a mi sikereinkben, ahogyan mi is érdekeltek vagyunk a velünk együttműködők sikerében” – jelentette ki a miniszter.
    Kiemelte: a tisztelet és egymás sikereiben való kölcsönös érdekeltség teszi sikeressé a Kárpát-medencét.

Forrás: mti.hu