Az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) és további négy olasz civilszervezet is ügyvédcsapattal képviselteti magát a volt belügyminiszter Matteo Salvinivel szembeni újabb előzetes bírósági eljárásban, amely egy bevándorló-csoport feltartóztatása miatt a szicíliai Palermóban szombat reggel kezdődik.

    Matteo Salvini, a Liga párt vezetője úgy nyilatkozott, emelt fővel megy ismét bíróságra.
    “A vádlott általában tagadja tettét, ezzel szemben én büszkén vállalom, hogy életeket mentettem meg, megvédtem a határokat és az olaszok biztonságát” – jelentette ki a volt belügyminiszter.     Hozzátette, hogy tizenöt-tizenöt év börtönt kockáztat az ellene zajló két eljárásban, de ha újból kormányra kerül, ismét megállítja az illegális bevándorlók érkezését.
    Az Open Arms szóvivője Veronica Alfonsi úgy nyilatkozott, a palermói bíróságon az utóbbi évek európai migrációs politikája kerül vád alá, amely “a mentés megtagadásáról, emberek visszafordításáról, a nemzetközi konvenciók megsértéséről” szólt.
    A szombat reggel fél tízkor kezdődő előzetes bírósági eljárás azt hivatott eldönteni, megalapozott-e a Matteo Salvinivel szemben kezdeményezett vádemelés. A bíró, Lorenzo Janelli zárt ülést rendelt el, amelyet a palermói Ucciardone börtön bunkertermében tartanak.
    Az ügyész, Francesco Lo Voi szerint a volt belügyminiszter “túszul ejtette” a feltartóztatott migránsokat, visszaélt hivatali hatalmával és nem teljesítette intézményes kötelességét, amikor hét nap elteltével nem jelölt ki biztonságos kikötőt a bevándorló-csoportnak.  
    Matteo Salvinit védőügyvédje, Giulia Bongiorno kíséri. Kártérítési követelést öt bevándorló nyújtott be, akik jelenleg Németországban tartózkodnak, valamint polgári jogi igényt nyújtott be a volt belügyminiszterrel szemben az Open Arms spanyol civilszervezet, valamint az olasz Legambiente, az Accoglie Rete, a Save Human és az Arci is, amelyeket mind népes ügyvédcsoport képvisel.  
    Az ügy az Open Arms hajóját érinti, amelyet 2019 augusztusában Matteo Salvini nem engedett automatikusan kikötni a dél-olaszországi partokon 163 bevándorlóval a fedélzetén.
    A civilhajó huszonegy napig várakozott Lampedusa szigetével szemben. A fedélzeten tartózkodó, felnőtt kíséret nélküli kiskorúak és a betegek azonnal partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de ezt a nem kormányzati szervezet elnöke, Riccardo Gatti elutasította.
    A bevándorlók végül augusztus 20-án léphettek partra: az engedélyt a szicíliai Agrigento ügyésze Luigi Patronaggio adta ki, miután Rómában már kormányválság zajlott, ami a Liga és a másik akkori kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) közötti töréshez vezetett.
    Az Open Arms hajója jelenleg is egy szicíliai kikötőben áll karantén alatt, miután január 4-én 265 migránst tett partra.
    2019-ben közel 12 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, tavaly valamivel több mint 34 ezer.

Róma, 2021. január 9., szombat

Forrás: mti.hu