Romániában jelentősen csökkent a jobbközép kormánykoalíciót alkotó pártok népszerűsége, míg az ellenzéké növekedett az utóbbi hónapokban, és jelentősen meghaladta a kormánypártokét – derült ki egy friss felmérésből, amelyet kedden ismertetett az Adevarul hírportál.

    A lap a Politico.eu honlap által – több közvélemény-kutató intézet felméréséből – kiszámított adatsorát ismertetve azt írja: a decemberben alakult bukaresti koalíciós kormány legnagyobb pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyolc százalékpontot veszített népszerűségéből az utóbbi fél évben, és ma már a választók alig 18 százaléka adná rá voksát.
    Koalíciós partnere, az USR-PLUS szövetség 15 százalékról 12-re esett vissza, a koalíció harmadik pártját, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) pedig öt százalékon mérték.
    A három kormánypárt által összesített 35 százalék most már jelentősen elmarad a parlamenti ellenzék két pártjára – a 34 százalékon mért Szociáldemokrata Pártra (PSD) és a 14 százalékra taksált Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR) – szavazni szándékozók összesített 48 százalékától. A lap szerint a kormánypártok hanyatlása, és az ellenzék erősödése májustól vett lendületet.
    A tavaly decemberi parlamenti választásokon a PSD végzett az élen a szavazatok 29 százalékával, de – szövetségesek híján – nem tudott kormánytöbbséget gyűjteni maga köré, így a 26 százalékos támogatottságú PNL és szövetségesei alakítottak kormányt.
    A PSD a szerinte elhibázott járványügyi intézkedések, a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak befagyasztása, illetve az államadósság gyors emelkedése miatt támadják a kormányt, miközben a kormánypártok felől érkező hírek nem a jobbközép kormánykoalíció által beígért reformokról, hanem a koalíciós pártok közti súrlódásokról, illetve a tisztújításra készülő PNL-ben és USR-PLUS-ban dúló belharcokról szólnak.

Bukarest, 2021. augusztus 17., (MTI)