A külföldi katonai jelenlét Ukrajnában valós fenyegetést jelent Oroszország számára, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pedig gyakorlatilag megnyitotta a NATO-ba vezető utat Kijev számára – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub plenáris tanácskozásán Szocsiban.

    Nehezményezte, hogy a nyugati hatalmak a hidegháború lezárásakor “becsapták” Oroszországot a NATO bővítésével, azt ígérve, hogy a szövetség nem fog kelet felé terjeszkedni, most meg arra hivatkoznak, hogy erről szerződés sosem született. Kifogásolta, hogy az amerikai rakétavédelem Romániába és Lengyelországba telepített létesítményei szerinte támadófegyverek indítására is alkalmasak.
    Putyin ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a hadászati stabilitásról és a kiberbiztonságról folytatott orosz-amerikai tárgyalások “a helyes irányba” haladnak. Mint mondta, a kétoldalú viszony a hidegháború szintjére esett vissza, de a Joe Bidennel júniusban megtartott csúcstalálkozó produktív volt, és az mutatta, hogy Washington a kapcsolatok építésére törekszik.

(MTI)