Angela Merkel német kancellár szerint tisztázni kell az egymás ügyeibe való beavatkozás fogalmát a nemzetközi kapcsolatokban, különös tekintettel az eltérő társadalmi rendszerű országok közötti viszonyra.

    A német kormányfő kedden a Világgazdasági Fórum (WEF) éves konferenciáján – amelyet a koronavírus-világjárvány miatt nem a svájci Davosban, hanem online rendeztek meg – Hszi Csin-ping kínai elnök előző nap ismertetett gondolataival egyetértve kiállt a nemzetközi kapcsolatok multilaterális, többoldalú egyeztetéseken alapuló formálása mellett.
    Ugyanakkor tisztázni kell, hogy az egymástól eltérő társadalmi modell alapján működő országok kapcsolatában mi minősül beavatkozásnak egymás ügyeibe, és “hol kezdődik a kiállás az alapvető és oszthatatlan jogok mellett” – tette hozzá .
    A multilateralizmushoz a transzparencia, az átláthatóság is hozzátartozik. Átláthatóvá kell tenni, mi történik egy országban, hogy felmérhető legyen, vajon a nemzetközi szabályokon alapuló kereskedelemről, vagy jogtalan előnyszerzésről van-e szó – mondta Angela Merkel, kifejtve, hogy ilyen kérdések köré lehet felépíteni a sokféleképpen felfogható multilateralizmus értelmezése körüli vitákat.

Berlin, 2021. január 26., kedd

Forrás: mti.hu