A nemzetközi közösség Afganisztánban tevékenykedő tagjainak mindegyike alábecsülte a csapataik kivonulása révén beinduló folyamatok sebességét, azonban az utóbbi csaknem húsz év munkája a tálib hatalomátvétel ellenére nem volt hiábavaló – mondta Angela Merkel német kancellár a szövetségi parlamentben (Bundestag).

    A kancellár a hadsereg (Bundeswehr) afganisztáni embermentő műveletéhez szükséges parlamenti felhatalmazás megadására összehívott rendkívüli ülésen kiemelte, hogy senki sem számított arra a “lélegzetelállító sebességre”, amellyel az afgán kormányerők meghátrálnak a tálibok előtt.
    Az utóbb hetek fejleményei “szörnyűségesek és keserűek”, a szélsőséges iszlamisták hatalomra kerülése “rettenetes emberi drámákhoz” vezetett, ezért folytatni kell a Bundeswehr műveletét, ameddig csak lehet, és segíteni kell az afgán lakosság támogatásán dolgozó ENSZ-szervezetek munkáját.
    Ugyanakkor a katonai műveletek eredeti célja teljesült, hiszen kezdetük óta az ország nem az iszlamista terrorizmus bázisa, a nemzetközi fejlesztési együttműködés pedig az ivóvíz-ellátástól az iskolarendszerig egy sor területen komoly eredményeket hozott – mondta Angela Merkel.

(MTI)