Megszavazta szerdán a német szövetségi parlament (Bundestag) a járványügyi védekezés szabályait országosan egységes rendszerbe szervező törvényt, amelynek révén megszigoríthatják az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgáló előírásokat.

    A fertőző betegségek és járványok elleni védekezésről szóló törvény módosításával bevezetik a szigorításokat tartalmazó úgynevezett vészfékrendszert, amely a szövetségi kormánytól és a tartományi kormányoktól függetlenül, automatikusan beindul minden közigazgatási egységben, ahol száz fölé emelkedik az előző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, azaz a hétnapi fertőzésgyakoriság. A szigorítások közé tartozik a kijárási korlátozás este tíz és reggel öt óra között.
    A szövetségi kormány előterjesztését név szerinti szavazáson 342 igen szavazattal, 250 ellenszavazat és 64 tartózkodás mellett fogadták el.
    A Bundestag épületének (Reichstag) térségében több ezren tüntettek az új rendszer ellen. A rendőrség egy demonstrációt feloszlatott, hét embert őrizetbe vettek.

Berlin, 2021. április 21.

Forrás: mti.hu