Magyar állami kitüntetéseket adtak át pénteken, az állami ünnepen nyolc kárpátaljai magyar közéleti személyiség számára a nemrég felújított beregszászi Perényi Kultúrkúriában.

    Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul ünnepi beszédében emlékeztetett arra: a magyar nemzet történetében sokszor adódott olyan helyzet, amikor újra és újra talpra kellett állni. Hasonló helyzet állt elő most a koronavírus-járvány miatt, hiszen az elmúlt másfél évben a világi és egyházi közösségek tagjainak személyes kapcsolattartása nagy mértékben beszűkült.
    A beregszászi külképviselet vezetője kiemelte: “a megújulás, a közösségi együttlét ereje az, ami augusztus 20-án különös erőt ad számunkra”. Szilágyi Mátyás hozzátette, hogy “”z újrakezdésekben, a történelmi talpraállások idején mindig nagy szerepe volt szent királyaink kultuszának, emlékezetének”.
    Szent István megalapozta az Európában való megmaradás, beilleszkedés, az állam, a keresztény királyság kiépítésének az esélyét, ezzel biztosítva a magyar nemzet fejlődésének kereteit – fogalmazott a diplomata.
    Ezt követően Áder János köztársasági elnök megbízásából Kuti László, az ungvári főkonzulátus ideiglenes ügyvivője átnyújtotta Zsukovszky Miklós református esperesnek, a derceni egyházi önkéntes tűzoltóság alapítójának és parancsnokának a beregszászi és a munkácsi járás lakosai biztonsága érdekében kifejtett önzetlen tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.
    Az állami ünnepen Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Szeles Emma, a viski Kölcsey Ferenc Középiskola igazgatóhelyettese, valamint Hrabár Tamás görögkatolikus lelkész. Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Popovicsné Palojtay Márta, a Család és Élet Egyesület vezetője; Kudron Zoltán, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nagyszőlősi alapszervezetének elnöke; Berlanyuk Anikó előadóművész; valamint Mészáros Györgyi és Palkó Katalin pedagógusok.
    A kitüntetéseket az ungvári magyar főkonzulátus és a beregszászi magyar konzulátus közös szervezésében adták át. A kultúrkúriát a Külgazdasági és Külügyminisztérium Keleti Partnerség Programjában biztosított támogatásból, valamint a magyar főváros hozzájárulásából újították fel.

Beregszász, 2021. augusztus 20., (MTI)