Németország nem kárpótolta Lengyelországot a második világháború idején okozott károkért és hatmillió lengyel állampolgár meggyilkolásáért, nem igaz, hogy a jóvátétel ügye le van zárva – jelentette ki hétfőn Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes, a német CDU-CSU kancellárjelöltjének szavaira reagálva.

    Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje a hét végén a német megszállók elleni 1944-es varsói felkelés évfordulós megemlékezésein vett részt a lengyel fővárosban.
    Ez alkalomból a Rzeczpospolita napilapban hétfőn megjelent interjúban Laschet a második világháborúért vállalt német felelősségről beszélt, egyúttal aláhúzta: a német háborús jóvátétel kérdése Lengyelország felé “a múltban véglegesen elrendeződött a kölcsönös megállapodás révén”. Elutasította, hogy a témát “minduntalan politikai eszközként használják”.
    Erre reagálva Jablonski a lengyel közszolgálati rádiónak azt mondta: több más német politikushoz hasonlóan a német kancellárjelölt is politikai okokból próbálja lezárt ügynek beállítani a jóvátételt.
    “Fel kell tenni a kérdést, hogy Németország kifizette-e Lengyelországnak a háborús károkért, hatmillió lengyel állampolgár meggyilkolásáért járó jóvátételt?” –  mondta a lengyel diplomata, hozzáfűzve: a válasz nemleges. “Lengyelország a jóvátételt nem kapta meg, az ügy nem zárult le, továbbra is aktuálisnak, a kétoldalú kapcsolatokban rendkívül fontosnak tartjuk” – húzta alá.
    Megjegyezte egyúttal, hogy Németország “erőteljesen ellenszegül” a kérdés felvetésének, megoldása ezért “nem lesz egyszerű”.
    A Laschet-interjúban említett megállapodást az egykori NDK és a volt Szovjetunió kötötte 1953-ban. Ennek nyomán az akkori kommunista Lengyel Népköztársaság kormánya nyilatkozatban mondott le a szovjet blokknak járó német jóvátétel neki ítélt részéről. Varsó jelenlegi álláspontja szerint a Szovjetunió nyomására tett lengyel nyilatkozat jogilag érvénytelen.
    A második világháborús német kárpótlással foglalkozó lengyel parlamenti munkacsoport 2017-es elemzése szerint Lengyelország és állampolgárai a többi érintett országhoz képest aránytalanul alacsony jóvátételt kaptak Németországtól, a lengyel áldozatok számára Berlin eddig nem egészen 1 százalékát fizette ki annak az összegnek, amellyel a nyugat-európai országok, az Egyesült Államok és Izrael állampolgárait kárpótolta.
    A károkat összegző elemzést az említett parlamenti munkacsoport tavaly készítette el, de még nem tette közzé.

Varsó, 2021. augusztus 2., (MTI)