Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2020. december 19., szombat (MTI) – Dél-Anglia újabb kiterjedt térségeiben lépett érvénybe szombaton a koronavírus-járvány megfékezésére kidolgozott háromszintű készenléti rendszer legmagasabb fokozata.

    Londonban és a vele határos keleti-északkeleti térségekben már szerda óta a hármas készenléti fokozat van érvényben.
    Szombat hajnalban a brit főváros közelében fekvő Bedfordshire, Buckinghamshire, Berkshire és Hertfordshire megyék egész területén, valamint Surrey, East Sussex, Cambridgeshire és Hampshire megyék egyes térségeiben szintén a legmagasabb, harmadik készenléti fokozat lépett életbe.
    Az intézkedés alapján az érintett térségekben be kell zárniuk a múzeumoknak, a turistalátványosságoknak, a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak és egyéb szálláshelyeknek, valamint az összes vendéglátóhelynek, bár az utóbbiak elvitelre és házhozszállításra felvehetnek ételrendelést.
    Emellett a nem egy háztartásban élők zárt terekben nem tarthatnak összejöveteleket, és a szabadtéri helyszíneken is csak hat, nem egy fedél alatt lakó ember tartózkodhat egymás társaságában.
    A boltok, köztük a nem alapvető árucikkeket forgalmazó üzletek, a fodrászatok, az edzőtermek ugyanakkor nyitva maradhatnak.
    A brit kormány járványügyi korlátozó intézkedései rendszerint csak Angliára terjednek ki, mert az egészségügyi szabályozás az Egyesült Királyság többi országában – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – a helyi kormányok hatáskörébe tartozik.
    Az 56 milliós Angliában él ugyanakkor az Egyesült Királyság lakosságának 85 százaléka.
    A szombaton életbe léptetett szigorítások nyomán 38 millió ember – Anglia lakosságának 68 százaléka – él olyan térségekben, amelyekre a legmagasabb szintű járványkészültségi előírások érvényesek.
    A készültségi szint emelésének egyik fő oka az, hogy Délkelet-Angliában egy hét alatt 46 százalékkal, Kelet-Anglia egyes vidékein kétharmadával emelkedett az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma.
    A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) péntek este ismertetett számításai alapján a koronavírus-járvány terjedési ütemét jelző reprodukciós mutató (R) becslési sávja országos átlagban 1,1-1,2 között van.
    Ez azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan 11-12 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.
    Az 1-es határérték feletti R mutató a fertőzések számának gyorsuló növekedésére utal.
    A SAGE a múlt héten jóval alacsonyabb, 0,9-1 közötti rátát mutatott ki országos átlagban.
    Jövő szerdától öt napra jelentősen enyhül a járványellenes intézkedések szigora, annak érdekében, hogy a családok együtt tölthessék a karácsonyt.
    Boris Johnson brit miniszterelnök péntek este a BBC televíziónak nyilatkozva azonban megismételte azt a kérést, hogy mindenki csak “kis karácsonyt” tartson az idén.
    Johnson nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy elkerülhető lesz-e az újabb országos zárlat elrendelése Angliában. Úgy fogalmazott: nagyon bízik abban, hogy igen, de a fertőzések száma igen jelentősen emelkedett az elmúlt hetekben.
    Hozzátette ugyanakkor: a múlt héten kezdődött országos oltási kampány és a járvány megfékezését célzó korlátozások hatására a jövő év “már egészen más lesz”, mint az idei.
    A BBC-nek nyilatkozó kormányzati források szerint Boris Johnson péntek este megbeszéléseket tartott kabinetjének tagjaival arról az új koronavírus-variánsról, amelynek azonosításáról a hét elején számolt be Matt Hancock egészségügyi miniszter.
    E megbeszélésekről nem szivárogtak ki érdemi részletek, de korábbi hivatalos közlések szerint a szakértők elsősorban azt vizsgálják, hogy a Délkelet-Angliában feltűnt új koronavírus-változatnak köze lehet-e a fertőzések számának megugrásához ebben a térségben.
    Hancock már a hét eleji tájékoztatójában kiemelte: a vizsgálatok alapján semmi nem utal arra, hogy ez a koronavírus-változat az eddig ismert variánsnál nagyobb valószínűséggel okozna súlyos megbetegedést, és az egybehangzó klinikai szakértői vélemények szerint nagyon valószínűtlen, hogy ez a típus ne reagálna a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagokra.

Forrás: mti.hu