Beni Ganz izraeli védelmi miniszter szerint Irán hetekre van attól, hogy az atombombához szükséges mennyiségű hasadóanyagot állítson elő – jelentette a Háárec című újság hírportálja szerdán.

    Ganz szerint Irán megszegte a 2015 -ös nukleáris egyezményben meghatározott összes irányelvet, és körülbelül 10 hétre van szüksége az atomfegyverhez nélkülözhetetlen minőségű hasadóanyagok előállításához.
    A védelmi miniszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában részt vevő országok nagyköveteivel tartott találkozóján beszélt, melyet a két emberéletet követelő, izraeli működtetésű teherhajó ellen Omán térségében elkövetett támadás miatt hívtak össze.
    Ganz az iráni Forradalmi Gárda két magas rangú tagját, a drón-hadviselést irányító Szaid Ardzsanit, és a légierőt vezető Amir Ali Hadzsizadét nevezte meg felelősnek a Mercer Street nevű hajó elleni támadásért, amelyben meghalt a legénység két tagja, egy brit és egy román állampolgár. Izrael, Románia, Nagy -Britannia és az Egyesült Államok Iránt okolja az incidensért, de Teherán tagadja, hogy köze lenne hozzá.
    Az izraeli politikus szerint Irán megszegte a korábbi nukleáris egyezményben meghatározott határértékeket, és Teherán ismét bebizonyította, hogy olyan nemzetközi és regionális kihívást jelent, amely Izraelt is fenyegeti. Ganz hangsúlyozta, hogy Irán több tucat terrorcselekményért felelős a Közel-Keleten, és milíciákat működtet Jemenben, Irakban és más országokban.
    A 2015-ös nemzetközi megállapodás értelmében Teherán korlátozta atomprogramját, cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az Iránt sújtó szankciók nagy részét. Donald Trump előző amerikai elnök viszont kilépett a megállapodásból, és visszaállította a büntetőintézkedéseket. Válaszul Teherán is fokozatosan felmondta a szerződésből fakadó kötelezettségeit.
    Az újabb egyezményről folytatott, áprilisban megkezdett megbeszéléseket júniusban felfüggesztették, miután a keményvonalas Ebrahím Raiszi megnyerte az iráni elnökválasztást, és egyelőre nincs kitűzve a folytatás időpontja. Az izraeli védelmi miniszter egy nappal Raiszi beiktatása előtt beszélt Teherán nukleáris fejlesztéseiről.

Jeruzsálem, 2021. augusztus 4., (MTI)