Egy szenegáli szerző, Mohamed Mbougar Sarr regénye, a La plus secrete mémoire des hommes (Az emberek legtitkosabb emlékezete) kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat – jelentették be Párizsban.

    A függetlennek számító francia Philippe Rey és a szenegáli Jimsaan kiadók gondozásában megjelent 461 oldalas regényt Yambo Ouologuem mali író élete ihlette, és egyik nem titkolt célja az afrikai művek beemelése a világ irodalomtörténetébe.
    “Mindig az az ember érzése, hogy választani kell a két kontinens, Európa és Afrika történetei között. Én viszont megpróbálok egy új kontinenst teremteni. A harmadik kontinens pedig az irodalom” – mondta Mohamed Mbougar Sarr egy augusztusi lapinterjúban.
    A díjra a 31 éves szerző negyedik regénye számított a favoritnak, a regény valamennyi francia irodalmi elismerésre jelölést kapott, stílusa és a rejtélyes szereplők egymásba fonódó történetei alapján szeptember óta kritikai és közönségsiker is egyben.
    Mohamed Mbougar Sarr az első fekete-afrikai író, aki kiérdemelte a legjelentősebb francia irodalmi elismerést, s egyben a legfiatalabb díjazott.
    “Ezzel a fiatal szerzővel visszatértünk a Goncourt-díj alapjaihoz. Néhány könyv még előtte áll 31 évesen. Reméljük, hogy a Goncourt után is lesz kedve folytatni az írást” – mondta az eredményhirdetéskor Philippe Claudel, a zsűri főtitkára. Elmondta, hogy Mohamed Mbougar Sarr regénye már az első szavazási körben megkapta a többséget. “Briliáns módon van megírva. Himnusz az irodalomért” – fogalmazott Paule Constant, a zsűri egyik másik tagja. Didier Decoin, a Goncourt Akadémia elnöke úgy fogalmazott: “Azt szeretem az irodalomban, amikor ablakokat nyit meg. Ezt a művet egyből végigolvastam”.
    A történet 2018-ben kezdődik, amikor egy Párizsban élő fiatal szenegáli szerző, Diégane Latyr Faye, rátalál egy 1938-ban megjelent regényre, amely teljesen felkavarja. Az írója, a szintén szenegáli Elimane, akit fekete Rimbaud-nak is neveztek a korában, a műve botrányát követően eltűnt. Diégane elhatározza, hogy felkutatja a remekmű háttérét és szerzőjének életét. A mű két afrikai író kalandos élettörténetein keresztül humorral és lírain tárja fel az Európa és Afrika közötti összetett viszonyrendszert, a fekete és a fehér emberek között egyszerre meglévő félelmeket és csodálatot is egyben. A krimiszerűen felépített filozófiai mese a múlt század kezdetétől napjainkig, a gyarmatosítástól a holokauszton át az afrikai országok függetlenségéig dolgozza fel az elmúlt száz év történelmét, hitet téve a szabadság, az élet és a szerelem mellett.  
    Mohamed Mbougar Sarr egy hétgyerekes értelmiségi családban nőtt fel a szenegáli Diourbelben. Jó tanulóként Szenegál egyik legelitebb fiúiskolájába, a Saint-Louis katonai akadémiára járt, majd a nagy presztízsű párizsi Ecole des hautes études en sciences sociales-on szerzett diplomát.
    “Nem fejeztem be az irodalmi doktorimat, mert elkezdtem magam is írni, és a fikció jobban vonzott” – mondta az AFP hírügynökségnek  Mohamed Mbougar Sarr, aki a Párizshoz közeli Beauvais-ban él. Első regénye, a Terre ceinte 24 éves korában Franciaországban jelent meg.
    A Goncourt-díj jelképes pénzjutalommal – csupán 10 euróval – jár, ám marketinghatása jelentős: a díjazott könyvet a francia olvasók legalább 400 ezer példányban szokták megvásárolni, de volt olyan alkotás is, amely egymillió példányos kiadást ért meg.
    A regény várhatóan 2022-ben jelenik meg magyarul a Park Kiadó gondozásában.
    A másik legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri a belga Amélie Nothomb-nak ítélte az Albin Michel kiadó gondozásában megjelent Premier sang (Első vér) című regényért, amelyben az ismert bestseller-szerző a tavaly elhunyt apjának állít emléket.

(MTI)