Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
    Prága, 2020. december 18., péntek (MTI) – Tekintettel az újra romló járványhelyzetre, pénteken megszigorították az óvintézkedéseket Csehországban. Az öt kockázati sávra osztott százpontos hivatalos táblázat alapján a csak mintegy két hétig érvényes harmadik sávból éjfélkor az egész ország visszatért a szigorúbb negyedik sávba.

    A harmadik sáv az üzletek, vendéglők és szolgáltatások megnyitását jelentette. A kormány döntése alapján azonban pénteken újra bezártak a vendéglők és a szállodák, míg az üzletek és a szolgáltatások ezúttal kivételt kaptak, bizonyos feltételek mellett kinyithatnak és működhetnek. Ismét érvénybe lépett azonban az éjszakai kijárási tilalom. A kulturális intézmények megint bezártak, és a sportrendezvényeket továbbra is nézők nélkül kell megtartani.
    A kormány péntektől engedélyezte a síközpontok működését is, de a hegyvidéki szállodák és panziók zárva maradnak.
    Az egészségügyi tárca honlapján pénteken délelőtt nyilvánosságra hozott kimutatásból kitűnik, hogy csütörtökön 7600 új igazolt koronavírus-fertőzést regisztráltak a laboratóriumok, ami az utóbbi napokhoz viszonyítva mérsékelt növekedés, de csak a fele a november eleji adatoknak, amikor Csehországban tetőzött a járvány. A szűrések 27,9 százaléka mutatott ki pozitív eredményt, ami szintén mérsékelt növekedés. November elején ez a mutató 38-39 százalékon volt.
    A kórházban kezeltek száma továbbra is 4600 körül mozog, közülük mintegy 600 beteg állapotát minősítették súlyosnak az orvosok. Ezek a mutatók már több mint egy hete nemigen változnak, s a kórházak terhelése a korábbi állapotokhoz viszonyítva jóval kisebb. A napi elhalálozások száma továbbra is száz alatt van.
    A járvány március eleji kitörése óta a kór szövődményeiben eddig 10 130 személy halt meg.
    Aggodalomra ad okot, hogy a járvány terjedési mutatója pénteken már 1,22-re emelkedett.
    Andrej Babis miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány felkérte a képviselőházat a december 23-án lejáró szükségállapot újabb egy hónappal való meghosszabbítására. A parlamenti pártok véleménye ebben a kérdésben nagyon megoszlik, így nehéz megjósolni a döntést.
    A kormányfő szintén közölte, hogy a kabinet hétfőn kíván dönteni a karácsonyi ünnepek alatti közrendről és óvintézkedésekről. Azt már bejelentették, hogy az éjjeli kijárási tilalom ellenére megtarthatók lesznek az éjféli misék, de a templomokat a hívők csak befogadóképességük 20 százalékáig tölthetik meg. Az üzletek és a szolgáltatások december 24-én délig tarthatnak nyitva. A korábbi években Prága belvárosában a turisták miatt számos üzlet a szentestén is nyitva tartott. A hagyományos szilveszteri utcai rendezvények tilosak, és nincs engedélyezve a petárdák használata sem. Néhány üzletlánc és bolt közölte, hogy az idén nem is fog petárdákat árusítani.

Forrás: mti.hu