A koronavírus-járvány megfékezésére megoldást a vakcinák méltányos, globális szintű elosztása jelenthet, amely nemcsak a szolidaritás okán, hanem Európa saját egészségügyi biztonsága miatt is fontos – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

    Josep Borrell az európai uniós országok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: “senki sem lehet biztonságban mindaddig, ameddig nincs mindenki biztonságban”.
    Elismerte, hogy a vakcinák megosztása a szükséget szenvedő országokkal nehézséget okoz azoknak az államoknak, amelyek sajátnemzeti oltási stratégiájuk megvalósításában is nehézségekkel küzdenek.
    Elmondta, hogy február elejére tervezett moszkvai látogatása során megbeszélést folytat majd Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A találkozás lehetőséget biztosít az EU és Oroszország közötti kapcsolatok, és a legsürgetőbb globális kihívások áttekintésére, illetve olyan kérdések megvitatására is, mint például az emberi jogok helyzete.

Brüsszel, 2021. január 25., hétfő

Forrás: mti.hu