December 29. – Nyilatkozatban szólította fel a kínai hatóságokat kedden az Európai Unió külügyi szolgálata arra, hogy engedjék szabadon Csang Csan újságírónőt, akit előző nap Sanghajban négy év börtönbüntetésre ítéltek, mivel az év elején a vuhani koronavírus- járványkitörés korai szakaszáról tudósított.

    A 37 éves nő, akit május közepén vettek őrizetbe, olyan videókat tett közzé az interneten, amelyek egyebek mellett a túlterhelt vuhani kórházakba nyújtottak bepillantást, ezért a bíróság bűnösnek találta “viták szításában és bajkeverésben”.
    A közlemény szerint, hiteles források támasztják alá, hogy Csangot fogva tartása alatt kínozták és bántalmazták a hatóságok, egészségi állapota súlyosan romlott, így rendkívül fontos hogy megfelelő orvosi segítséget kapjon.
    A külügyi szolgálat felhívta a figyelmet Csü Ven-seng emberi jogi ügyvéd esetére is, akit a Csiangszui Felső Népbíróság december 13-án ítélt négy év börtönbüntetésre, anélkül hogy a tisztességes tárgyaláshoz való jogát biztosította volna. Venseng pályafutása során, több alkalommal képviselte a bíróság elött polgárjogi aktivisták, és a kínai hatósági erőszak áldozatainak ügyét.
    Az uniós testület kiemelte: mély aggodalomra ad okot a véleménynyilvánítás szabadságának, és az információkhoz való hozzáférésnek korlátozása, továbbá az újságírók megfélemlítése és megfigyelése, valamint, az jogvédők elleni hatásági elnyomás növekedése a Kínai Népköztársaságban. Felszólította a hatóságokat Csang Csan, Csü Vengsen, és minden jogtalanul bebörtönzött jogvédő, és médiamunkás azonnali szabadon bocsátásra.
    Az Európai Unió még a héten nagyszabású kétoldalú beruházási megállapodást kíván aláírni Kínával. A megállapodásról szóló több éve tartó tárgyalások során az EU részéről az emberi jogok tiszteletben tartása volt az egyik feltétel Kínával szemben.

Forrás: mti.hu