Román nyelvű hírcsatorna indítását jelentette be szerdán a Euronews páneurópai hírtelevízió

    Az Euronews közlése szerint az új hírcsatorna rendelkezni fog egy román újságírócsapattal, amely regionális, országos és nemzetközi híreket fog feldolgozni. Emlékeztettek, hogy az elmúlt két évben Albániában és Georgiában indított az Euronews hírcsatornát, és hamarosan Szerbiában kezd sugározni.
    A projekt az Euronews és a Bukaresti Műegyetem együttműködése nyomán jön létre. Michael Peters, az Euronews vezérigazgatója ambiciózus projektnek nevezte a román nyelvű csatorna megalapítását, amelynek “a meglehetősen versenyképes román médiapiacon” kell helytállnia. Mihnea Costoiu, a bukaresti egyetem rektora szerint a kezdeményezés azért fontos, mert a projekt elindítói oktatói célokat is megfogalmaztak, illetve minőségi hírekre, pártatlan tájékoztatásra törekszenek, amire a román médiafogyasztóknak nagy szükségük van.
    Romániában öt országos hírtelevízió működik, amelyek zöme politikai pártokhoz kötődik. Néhány évig a román közszolgálati televíziónak is volt hírcsatornája, de pénzhiány miatt megszüntették.

Bukarest, 2021. január 6. szerda

Forrás: mti.hu