Az Európai Unió az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve további több mint 7 millió euróval támogatja a nyugat-balkáni régió koronavírus-elleni oltásprogramjait – jelentette be pénteken az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

    A projekt a térség oltásprogramjainak hatékony kialakítását hivatott elősegíteni, valamint hozzájárul a régió egészségügyi vészhelyzetekkel szembeni ellenállóképességének javításához. A projekt által finanszírozott tevékenységek magukban foglalják többek között a vészhelyzeti készültségi tervek kidolgozását, az egészségügyi szakemberek képzését és az oltások bevezetésével kapcsolatos információkezelési rendszerek fejlesztését.
    Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos elmondta: az új projekt is bizonyítja, hogy az EU továbbra is támogatja partnerországait a világjárvány kezelésében. A program a 70 millió eurós uniós támogatási csomagot egészíti ki, amelynek célja a régió oltásokhoz való hozzáférésének támogatása és a kampányokhoz szükséges eszközök beszerzése.
    Az Európai Unió összesen 3,3 milliárd eurót meghaladó segélyt nyújt a nyugat-balkáni országok számára a járvány elleni küzdelemhez, valamint a gazdasági helyreállítás elősegítésére.

Brüsszel, 2021. február 19.

Forrás: mti.hu