Alapjaiban megváltozhat az Egyesült Államok bevándorlási rendszere, ha a kongresszus mindkét háza elfogadja Joe Biden amerikai elnök bevándorlási törvénycsomagját – mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.

    Janik Szabolcs közlése szerint a tervezet az Egyesült Államokban tartózkodó 11 millió illegális bevándorlót nyolc év alatt akár amerikai állampolgársághoz is juttatná. Így egy korábbi illegális magatartást legalizálna a jogalkotó – mutatott rá a szakértő.
    Hangsúlyozta: a törvénycsomag “nagyon komoly szívóhatást” gyakorol majd a legális és a illegális bevándorlás tekintetében is. Sokkal nagyobb lenne az a potenciális tömeg, amely jogszerűen bevándorolhat majd – fűzte hozzá.
    A törvénycsomag legális státuszban részesítene gyakorlatilag bárkit, aki 2021 január elsejét megelőzően az Egyesült Államok területén illegálisan tartózkodott. A legális státuszt megszerzése után öt évvel ezek az emberek zöldkártyához jutnak, majd további három év után kérelmezhetik az amerikai állampolgárságot – hívta fel a figyelmet Janik Szabolcs.
    Az Egyesült Államokban a Demokrata Párt február 18-án nyújtotta be Joe Biden több mint 350 oldalas bevándorlási törvénycsomagját a kongresszus mindkét házában.

Budapest, 2021. március 1.

Forrás: mti.hu