Új szintre emeli az európai egységfolyamatot a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) – jelentette ki Olaf Scholz német pénzügyminiszter kedden Berlinben az RRF forrásainak felhasználásáról szóló német és francia nemzeti terv közös bemutatóján, amelyet Bruno Le Maire francia pénzügyminiszterrel tartott.

    Olaf Scholz kiemelte, hogy a német-francia kezdeményezésre megteremtett RRF – amely 672,5 milliárd euró forrást biztosít a tagállamoknak – “nemcsak azt bizonyítja, hogy az EU le tud legyőzni egy súlyos válságot, hanem azt is, hogy képes jövőt építeni”.
    Az RRF révén az EU megerősödve kerül ki a válságból, és elindul “a klímabarát és digitális jövő” felé – mondta.
    Hozzátette, hogy “az RRF-nek köszönhetően valamennyi tagország megkapja az ambiciózus helyreállítási tervek megvalósításához szükséges forrásokat, és ez döntő különbség a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válságra adott válaszhoz képest”.
    Ismertette, hogy Németország Franciaországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal együtt nyújtja be nemzeti tervét az Európai Bizottsághoz.

Berlin, 2021. április 27.

Forrás: mti.hu