A cseh jegybanki tanács csütörtökön 0,5 százalékról 0,75 százalékra emelte az alapkamatot – közölte Markéta Fiserová, a Cseh Nemzeti Bank szóvivője a testület ülése után Prágában. A jegybanki döntés megfelel az elemzők várakozásainak.

    Döntését a cseh jegybank ismételten azzal indokolta, hogy korlátozni akarja a gazdaság koronavírus-válság utáni élénkülése következtében várható inflációnövekedést. Pénzügyi szakértők egybehangzóan azzal számolnak, hogy a jegybank az idén még szeptemberben további kamatemelés hajt végre.
    A jegybanki döntés következtében a cseh korona mérsékelten erősödött az euróhoz képest. Szakértők szerint az infláció letörésére azonban a korona nagyobb mértékű erősödésére lenne szükség.
    A pandémia kitörése előtt, 2020 februárjában, 2,25 százalék volt a cseh jegybanki alapkamat.
    A banktanács csütörtöki ülésén módosította a cseh gazdaság alakulását érintő előrejelzéseit is. Prognózisa szerint az idén a cseh gazdaság 3,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal fog növekedni. 2023-ban a prognózis 3 százalékos növekedés. Az előző, májusi előrejelzésében az idei évre 1,2 százalékos, jövőre pedig 4,3 százalékos gazdasági növekedést várt a jegybank.    

Prága, 2021. augusztus 5., (MTI)