Magyarország és Svédország együttműködésének sikerterületei a gazdaság- és a védelempolitika – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Ann Linde svéd külügyminiszterrel.

    A magyar tárcavezető azt mondta, hogy tavaly több mint 2 milliárd euró (726 milliárd forint) volt a két állam kereskedelmi forgalma, amely idén már most 32 százalékos növekedést mutat. Magyarországon 225 svéd cég működik, ezek 15 ezer embernek adnak munkát. A svéd vállalatok egyre több kutatás-fejlesztési beruházást hajtanak végre – tette hozzá.
    Megjegyezte, hogy mindkét állam tagja az Európai Uniónak (EU), és bár Svédország nem lépett be az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO), szoros kapcsolatot ápol vele. Ezért “nem túlzás”, hogy szövetségesnek hívják egymást – vélekedett Szijjártó Péter.
    Ann Linde azt hangoztatta, hogy mindig képesnek kell lenni a nyílt párbeszédre. Így történt kedden, amikor a jogállamiságról tárgyaltak. Fontos volt, hogy meg tudták vitatni az emberi jogok és a genderpolitika kérdéseit Magyarországon – mondta.

Budapest, 2021. április 27.

Forrás: mti.hu