Matolcsy György szerint Magyarország szintet léphetne a fenntartható felzárkózásban azzal, ha a legjobb egyetemek köré innovációs parkokat, okos kerteket építenének, amelyek bölcsői és keltetői lehetnének egy magyar innovációra és tulajdonra épülő vadonatúj gazdaságnak.

    A Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn a növekedés.hu oldalon megjelent írásában kifejtette, hogy Magyarország az elmúlt 30 évben külföldön fejlesztett és behozott innovációra építette a gazdasági fejlődését, ami általános gyakorlat, ám az igazi felzárkózást az hozhatja meg, ha a külföldi tulajdont, technológiát és menedzsmentet használó szektor mellé egy hazai tulajdonú, belföldi innovációra és tőkére épülő üzleti szféra épül.
    “A növekedés eddigi szerkezetéből kitűnik, hogy lényegében nem használtunk egy sor olyan forrást, ahol éppen a hazai innovációra és tulajdonra épülő versenyképes gazdaság létrehozására lenne esély” – fogalmazott Matolcsy.
    E területek között említette a vizek hasznosítását az öntözéstől a gyógyvizekig, az éghajlati és talajadottságokat. Azt, hogy a térség legjobb orvostudományi egyetemei és gyógyszergyárai működnek Magyasrországon.
    A sikeres országok titka a belső innováció. A vezető egyetemek körül felépített ipari, innovációs és technológiai parkok, amelyekben összekapcsolódik az ötlet, a technikai háttér és a pénzügyi forrás – hangsúlyozta a jegybank elnöke.
    A nagy egyetemek körüli okos-kertek, innovációs parkok felépítéséhez nagyobb mozgásteret szükséges adni az egyetemeknek, ami megindult az alapítványi fenntartás szervezésével – véli Matolcsy György, aki szerint a kormánynak területet, infrastruktúrát, kockázati tőkét és hiteltámogatást kell biztosítania ehhez. Elengehetetlennek nevezte a külföldön dolgozó vezető magyar tudósokat hazahívó programot is. Az egyetemek és parkok köré üzleti tanácsadó testületeket érdemes szervezni, hogy a tudományt folyamatosan “fertőzze” az üzleti gondolkodás – zárta írását Matolcsy György.

Budapest, 2021. február 15.

Forrás: mti.hu