A csalódást keltő októbert követően novemberben sikerült a kiskereskedelemnek kozmetikáznia az összképet, a karácsonyi forgalom alakulásán az is múlik, vajon a tavalyi negyedik negyedévben mekkora lesz a gazdaság visszaesése az előző negyedévhez viszonyítva – így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtök reggeli jelentését.

    Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött elemzésében megállapította: a gyenge októberi adat után a november képes volt kozmetikázni valamelyest az összképet a kiskereskedelem tekintetében. Már csak az a kérdés, vajon a karácsonyi időszak mennyivel sikerült gyengébbre az előző évinél. Ez nagyban meghatározza majd, hogy végül milyen mértékű negyedéves csökkenést mutat a GDP a tavalyi év utolsó negyedévében az előző negyedévhez mérve.
     Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kiemelte a korlátozások bevezetése ellenére sem zuhant be a tavaszihoz hasonló mértékben a kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberben. Szerinte is meghatározó lesz a gazdasági teljesítmény szempontjából a decemberi forgalom alakulása. Kérdés, hogy a vírustól való félelem, illetve a korlátozó intézkedések mennyire fogták vissza a forgalmat.

Budapest, 2021. január 7., csütörtök

Forrás: mti.hu