A kormány négymilliárd forint támogatást biztosít váci egyházi turisztikai és közösségi fejlesztésekre – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Vácon.

    Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője kifejtette: a kormány a Dunakanyart kiemelt turisztikai fejlesztési térségnek nyilvánította, aminek köszönhetően sok beruházásra nyílt lehetőség, strandok újultak meg, kikötők nyíltak, kisvasútvonalakat újítottak fel.
    A térség három kiemelt települése Vác, Zebegény és Nagymaros, ahol komoly fejlesztéseket támogat a kormány – mondta.
    A váci műemlékeknek is meg kell újulniuk, és mivel a város püspöki székhely, a műemlékek jó része az egyházhoz kötődik. Az ilyen műemlékek felújítására a kormány négymilliárd forint támogatást biztosít, ebből renoválják a város egyik legismertebb épületét, a székesegyházat is – közölte.
    Az államtitkár szerint fontos, hogy az egyházi és kulturális élet rendezvényeit, valamint a nagy egyházi eseményeket minél jobb körülmények között tarthassák meg, és a liturgiának méltó helyszíne legyen.
    Amikor sok ország gazdasági nehézségekkel néz szembe a koronavírusjárvány miatt, a magyar kormánynak különösen fontosak a fejlesztések, a gazdasági élet újraindítása. Vácon jó helyre érkezett a kormányzati támogatás, mert gyorsan elindult a forrás felhasználása, a felújítás – mondta.
    Marton Zsolt váci püspök közölte, hogy jövőre lesz 250 éves a székesegyház, amely Vác városának szimbóluma is.
    Az épület nemcsak a katolikusoknak fontos, hanem a nemzeti kultúrának is kincse – tette hozzá.

Vác, 2021. augusztus 4., (MTI)