Két hét szigorításról döntött a kormány abban a reményben, hogy húsvétkor újra lehessen indítani az életet – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) pénteken az MTI-vel. A Magyar Közlönyben pénteken délután meg is jelent a védelmi intézkedések szigorításáról kormányrendelet.

    A KTK közleményében kifejtette: “a minden eddiginél nehezebb”, március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések a következők: az üzleteket be kell zárni. Kivételt jelentenek ez alól az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.
    Emellett minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.
    Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
    Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.
    A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
    A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.
    A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
    A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, de a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
    A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.
    Szigorítják továbbá a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.
    A bértámogatást és az adókedvezményeket pedig kiterjesztik azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.
    Mindemellett felhívták a figyelmet, hogy zajlik az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amelyhez március 15-ig várják a véleményeket. Cél, hogy húsvét környékén fokozatosan és felelősen lehessen megkezdeni a korlátozások feloldását, ehhez az emberek véleményét is kikérve.
    Hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyult az eddigieknél. “Bár a célegyenesben vagyunk”, és a beoltottak száma már csaknem 900 ezer, “a vírus utolsó rohama itt van” – szögezték le.
    Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország – emelte ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Budapest, 2021. március 5.

Forrás: mti.hu