Az Európai Szakszervezeti Szövetség kampányt indított annak érdekében, hogy minél több ország minél hamarabb nyilvánítsa ki az európai minimálbér-szabályozás szükségességét – jelentette be a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője.

    Dobrev Klára egy keddi, online sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy már korábban elkészült az európai minimálbér szabályozásáról szóló jogszabálytervezet. Az Európai Parlament alelnöke hozzátette, még sok feladatuk van ahhoz, hogy ebből a direktívából ténylegesen törvényerejű rendelet legyen.
    A politikus drámainak nevezte, hogy miközben Magyarországon több, mint kilenc százalékkal nőttek az élelmiszerárak, a dolgozók 3,6 százalékos minimálbéremelésre kaptak ajánlatot.
    Az európai minimálbér-szabályozás arról is szól, hogy a minimálbér-megállapodást ne lehessen mondvacsinált okokkal “figyelembe sem venni, vagy nem fontosként figyelembe venni” – fogalmazott. Ne lehessen kihagyni az erős szakszervezeteket és ne lehessen a magyar minimálbér az egyik legalacsonyabb Európában – közölte.
    Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta, hogy valóban nagyon elhúzódott a hazai minimálbérről szóló tárgyalás, de ez nem a szociális partnereken múlt, “sokkal inkább a kormány tétlenségén és tehetetlenségén”. A végén egy csonka alku született, ami éves szinten 3,6 százalékban határozta meg az emelést. Ezzel a szakszervezetek elégedetlenek, mert ez lényegesen kevesebb annál, amit el lehetne érni Magyarországon – jelentette ki.
    Amennyiben az európai minimálbérről szóló direktíva hatályos lenne, akkor az átlagbér ötven, illetve a medián keresetek hatvan százalékában lenne meghatározva az a minimumszint, ahonnan a tárgyalások indulnának – emelte ki.
    Az Európai Szakszervezeti Szövetség kampánya arról is szól, hogy lehetőség szerint minden tagállam minden munkavállalója “legyen lefedve” kollektív szerződéssel – fogalmazott. Magyarországon jelenleg húsz százalék körüli ez a lefedettség, az irányelv azonban azt mondja, hogy hetven százalékot kell megcélozni – emelte ki, hozzátéve, ebben a kormánynak, a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek egyenlő felelőssége van.

 Budapest, 2021. február 23.

Forrás: mti.hu