A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 50,8 pont volt, ami nagyobb a márciusi 48,8-nál, de a hetedik legalacsonyabb áprilisi érték 1995 óta – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

    A  válaszadók – két hónapos szűkülő trendet megszakítva – az előző hónaphoz képest  kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülés üteme nem erős, és a BMI-t alkotó részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak.
    A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, az alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.
    A foglalkoztatottságindex értéke egy hónap bővülés után ismét 50,0 pont alá került áprilisban.
    A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt, amivel második hónapja a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta tizenháromszor volt magasabb az index értéke áprilisban. Az új rendelések indexe emelkedett, és 50,0 pont fölött azt jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig ötször mért magasabb áprilisi értéket az MLBKT.

Budapest, 2021. május 3.

Forrás: mti.hu