A budapesti Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy egy év alatt több mint 25 százalékkal emelkedjen a Lánchíd felújításának ára ugyanazon műszaki tartalom mellett.

    A budapesti Fidesz Facebook-oldalán kedden közzétett bejegyzésben emlékeztettek, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn közölte, hogy eredményesen zárult a Lánchíd felújításának közbeszerzési eljárása. Pontosan ugyanazt a céget hozták ki nyertesnek, amely a korábbi, még Tarlós István főpolgármestersége idején kiírt pályázaton is a legkedvezőbb ajánlatot tette. “Csakhogy akkor még ötmilliárd forinttal kevesebbért vállalta ugyanazt” – fűzték hozzá.
    Mint írták, ez a cég az, amelynek karácsonyi partiján Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is kiemelt vendég volt, és ez az a cég, amelyért Karácsony Gergely főpolgármester “személyesen aggódott”, amikor a Közbeszerzési Hatóság szabálytalanság miatt visszadobta a tavaly nyári kiírást.
    Egy év alatt “Karácsonyék mindösszesen arra voltak képesek”, hogy a korábbi tervekkel ellentétben kivették a Váralagút és a pesti oldalon lévő villamosalagút megvalósítását, és a tendert csak a Lánchídra írták ki – olvasható a bejegyzésben.
    Megjegyezték, egyetlen új pályázó nem jelentkezett, az ár pedig “durván, indokolatlanul emelkedett”. “Érdekes módon pont ötmilliárddal, amit a nyertes cég most előre meg fog kapni.”
    A BKK hétfői közlése szerint az A-Híd Zrt. újíthatja fel nettó 18,8 milliárd forintért a Lánchidat. A felújítási munkálatok elkezdése február végén, míg a műszaki átadás-átvételi eljárás, a munkálatok befejezése 2023 őszére történhet meg. A felújítás során a híd 18 hónapig a forgalom elől teljesen elzárt munkaterület lesz.

Budapest, 2021. január 19., kedd

Forrás: mti.hu