Az Európai Bizottság (EB) téli gazdasági előrejelzése szerint a koronavírus-járvány szorításában működő európai gazdaság készen áll a helyreállásra, a rendkívüli intézkedések feloldását követően úgy az euróövezet, mint az Európai Unió (EU) egészének gazdasága várhatóan hamarabb éri el a válság előtti szintet, mint amire a 2020-as őszi gazdasági előrejelzés számított.

    Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: az előrejelzés szerint az euróövezet gazdasága 2021-ben és 2022-ben egyaránt 3,8 százalékkal, az EU gazdasága 2021-ben 3,7 százalékkal, 2022-ben pedig 3,9 százalékkal fog növekedni.
    A múlt év harmadik negyedévében tapasztalt erőteljes növekedés után a gazdasági aktivitás a negyedik negyedévben ismét visszaesett, ugyanis a világjárvány második hulláma újabb rendkívüli intézkedések bevezetését követelte a kormányoktól. Mivel az intézkedések még mindig érvényben vannak, az EU és az euróövezet gazdasági eredménye várhatóan 2021 első negyedévében csökken, látványosabb növekedés az év második felétől várható – közölte az uniós biztos.

Brüsszel, 2021. február 11.

Forrás: mti.hu