A múlt év végéig még tartotta magát a munkaerőpiaci a járvány második hullámával szemben, az idei első negyedév viszont nehéznek ígérkezik. A kormányzati támogatások hosszú távon nem képesek fenntartani a normál üzletmenethez igazodó foglalkoztatotti létszámot – kommentálták a januári foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokat  az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

    Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy januárban  a koronavírus második hullámának következtében jelentősen megugrott a munkanélküliségi ráta. Az első hullámhoz hasonlóan, most is egy-két hónap elcsúszással jelentkezik a negatív hatás a munkaerőpiaci statisztikákban. Meglehetősen nehéz első negyedévre lehet számítani, ami kihat a GDP-növekedés ütemére is.
    Horváth András, a Takarékbank elemzője úgy értékelte, hogy tavaly év végéig igen ellenállónak bizonyult a magyar munkaerőpiac,  januárban viszont már látható csökkenést mutatott a foglalkoztatottság. Ilyen hosszú távon nem tudják sem a kormányzati támogatások, sem az “üzleti modellváltás” fenntartani a rendszeres üzletmenethez igazodó foglalkoztatási szintet.

Budapest, 2021. február 26.

Forrás: mti.hu