Egyre bővülő kapcsolatok, a gazdasági teljesítmény emelkedése jellemzik a magyar-német gazdasági együttműködést, amely egyaránt előnyös a magyar és a német gazdaság számára – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2021. évi Konjunktúrafórumán Budapesten.

    A tárcavezető a Gazdasági kilátások Magyarországon a koronavírus idején és után című előadásában kiemelte: idén nagymértékben javultak a német cégek kilátásai, az optimizmusuk csúcson van. Jelentősen nőtt a saját üzleti helyzetét pozitívan látó vállalkozások száma, így a beruházások és a foglalkoztatás erőteljes növelését tervezik. A jövő gazdasági kockázatait tekintve egyetértés van a magyar kormány és a cégvezetők között, hogy a munkaköltségeket, a munkaerőhiányt, valamint a nyersanyagárakat tekintik leginkább kockázatnak.
    A válságot kiállta a magyar gazdaság, idén és jövőre is növekedés lehet, ezt a várakozást erősíti meg a német vállalatok véleménye is, amit Varga Mihály megnyugtatónak nevezett, hozzátéve: Németország 2020-ban is Magyarország legjelentősebb kereskedelmi partnere volt.

(MTI)