Javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a tavalyi negyedik negyedév végére az előző negyedévhez képest, de jellemzően a növénytermesztők optimisták, az állattenyésztők a magas gabonárak miatt a korábbinál pesszimistábban látják 2021-et – mondta a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

    Hollósi Dávid ismertette, hogy a bank agrár- és élelmiszeripari kilátásokat bemutató Takarék AgrárTrend Indexe 31,8 pontra emelkedett az egy negyedévvel korábbi 30,5 pontról a 48 pontos skálán. A negyedévente összeállított index a bank agrár- és élelmiszeripari ügyfelei közül kiválasztott reprezentatív csoport és a legnagyobb szakmaközi szervezetek megkérdezésén, illetve az elemzők előrejelzésén alapul.
    A várakozások leginkább a sertés- és baromfihús szegmensben működő cégeknél kedvezőtlenek, míg a kukorica és búzatermesztésben dolgozó vállalkozásoknál javultak a legtöbbet – tette hozzá.
    Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, a magyar élelmiszergazdaságban a hatékonyság javítása járulhat hozzá leginkább a sikeres működéshez, különösen az állattenyésztőknél.

Budapest, 2021. január 25., hétfő

Forrás: mti.hu