Az Európai Bizottság célzott, nyilvános konzultációt indít az érdekelt felekkel a jogállam helyzetéről az uniós tagországokban – jelentette be kedden a brüsszeli testület.

    A konzultáció – amely február 1-től, március 8-ig érhető el a testület honlapján – célja, hogy a bizottság az idei jogállamisági jelentés elkészítéséhez tényszerű tájékoztatást kapjon, elsősorban olyan nem kormányzati szervektől, amelyek a tagállamokban az igazságszolgáltatási rendszer, a korrupció és a médiapluralizmus kérdéseivel foglalkoznak
    A jelentés elkészítése során a bizottság, a tagállamokból beérkező tájékoztatáson kívül, az országlátogatásokon összegyűjtött információkat is felhasználja.
    A bizottság közlése szerint, a 2021-es évi jogállamisági jelentés továbbra is négy tematikus pillérre épül: az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségére, a korrupció elleni küzdelemre, a médiapluralizmusra, valamint a fékek és ellensúlyok működésére.
    A jelentés alapja lesz a január elsejétől életbe lépett úgynevezett európai jogállamisági mechanizmusnak, amelynek célja a jogállamisági problémák kialakulásának vagy elmélyülésének megelőzése.

Brüsszel, 2021. február 2.

Forrás: mti.hu