Az Európai Bizottság téli időközi gazdasági előrejelzése szerint 2020-ban 5,3 százalékkal csökkent a magyar bruttó hazai termék (GDP), míg a tavaly novemberi prognózis 6,3 százalékos visszaesést jósolt.

    A testület csütörtökön közzétett elemzése szerint, az ipari, különösen az építőipari, valamint a kiskereskedelemi értékesítés, a koronavírus-járvány okozta lezárások ellenére, továbbra is erős maradt tavaly októberben és novemberben. Azonban a járvány második hulláma megszakította a viszonylagos fellendülést, így a GDP valamelyest csökkent a tavalyi év negyedik negyedévében, elsősorban a beruházások és a szolgáltatások exportjának zuhanása miatt. A jelentés szerint az enyhítések bevezetése, a gazdasági tevékenység gyors fellendülését eredményezheti 2021 közepétől.
    A bizottság elemzése a GDP 4 százalékos növekedését vetíti előre az idei évre, ez az érték nem változott a tavaly novemberi előrejelzésekhez képest. A jövő évre azonban, 5 százalékos bővülést jósol a testület, ami 0,5 százalékponttal több, mint az őszi prognózisban közölt adatok.

Brüsszel, 2021. február 11.

Forrás: mti.hu