Budapest, 2020. december 23., szerda (MTI) – Összesen 11 milliárd forintnyi kötvényt bocsát ki az Építő- és Épületkarbantartó Zrt. (ÉPKAR) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (Nkp) – közölte a társaság szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján a kötvények információs dokumentumában.

    Az 50 millió forint névértékű kötvények futamideje 2030. november 11-én ér véget. A kamat évi 3,0 százalék, a kamatfizetés évente esedékes – írták.
    A kibocsátás céljaként az árbevétel diverzifikálását nevezték meg, vagyis – mint írták – a projektalapú árbevétel arányának csökkentését, és az ingatlanhasznosításból eredő bérleti díjak arányának növelését szeretnék elérni. A tájékoztató szerint ennek érdekében legalább egy irodaház megvásárlását tervezik a fővárosban.
    Az ÉPKAR magán- és középületek, ipari és sportlétesítmények építésével, valamint ingatlanok fejlesztésével, hasznosítással és karbantartásával, kisebb részben bérbeadással, illetve építőanyag-kereskedelemmel foglalkozik.
    A kibocsátásról közölt dokumentum szerint a cég 2018-ban 25,5 milliárd forint, 2019-ben 19,7 milliárd forint árbevételt ért el. Az ingadozást az egyszeri jelentős bevételt hozó építési projektekkel magyarázták.
    Az adózott eredményük 2018-ban 3,867 milliárd, 2019-ben 2,877 milliárd forint volt.
    Az ÉPKAR közvetve résztulajdonos a Magyar Építő Zrt.-ben, a West Hungária Bau Kft.-vel pedig közös vállalkozást működtet WHB-ÉPKAR Kft. néven.

Forrás: mti.hu