Nem okozott meglepetést a keddi kamatdöntés az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, és rövid távon nem is számítanak a monetáris kondíciók jelentős változására.     

    A K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője, Németh Dávid hangsúlyozta, hogy a döntés nem jelent meglepetést, erre számítottak, a piac a jegybanki kommentárra figyel.
    Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője is azt emelte ki, hogy a várakozásoknak megfelelően változatlanok maradtak a kamatszintek, és a közlemény legfontosabb üzenete sem változott. Kitért arra, hogy a megjelent közleményt egyértelműen az inflációs folyamatok uralják.  
    Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője kifejtette: a jegybank döntésével a várakozásoknak megfelelően nem módosított a monetáris kondíciókon. Az új előrejelzés az idei évre kilábalást, 4-6 százalékos növekedést valószínűsít, ez a széles sáv azt is jelenti, hogy a prognózis kapcsán jelentős kockázatokat lát a jegybank – közölte.
    Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője úgy vélte, a fokozódó inflációs kockázatok miatt az MNB közleménye szigorodhat, és erősödnek a szigorítás irányába mutató kockázatok, ezért nem zárható ki, hogy az év második felében az MNB kamatemelésre kényszerülhet.

Budapest, 2021. március 23.

Forrás: mti.hu