A koronavírus-járvány után szüksége van kormányzati segítségre a hazai szőlészeteknek és borászatoknak, melyek a nehéz időkben is kitartó és kiváló munkával érdemelték ki a támogatást – jelentette ki az agrárminiszter a 25. Egri Bikavér Ünnep megnyitóján.

    Nagy István rámutatott: példátlanul nehéz időszakban termett az a szőlő és készült az a bor, melyet most ünnepelnek Egerben. “A szőlészek és borászok azonban ebben a nehéz időszakban sem vonultak home office-ba, hanem tették a dolgukat” – fogalmazott. Köszönet illeti azt a kitartást és munkát, mely nélkül ma a borospoharak üresek lennének – tette hozzá.
    A kormány meghallotta az ágazat segélykérését – mondta, emlékeztetve: a kieső forgalom nem csupán a vendéglátást és a turizmust érintette súlyosan, de a borászatoknak is komoly veszteségeket okozott. Kellett tehát minden eddigi támogatás és szükség van továbbiakra is – hangsúlyozta a tárcavezető. Egyúttal bejelentette: a kabinet 1,5 milliárd forinttal segíti a járvány miatti forgalomkiesés következtében nehéz anyagi helyzetbe került, vendéglátásban és borturizmusban érdekelt borászatokat.

(MTI)