Magyarország, mely az Európai Unió tagországai közül elsőként ratifikálta a párizsi klímamegállapodást, olyan döntéseket hozott, amelynek eredményeképpen 2050-re az ország klímasemlegesé válik – közölte Áder János köztársasági elnök Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) plenáris ülésének környezetvédelmi témájú magasszintű vitáján.

    Áder János a 2015 decemberében elfogadott párizsi klímamegállapodással összefüggésben arra figyelmeztetett: “Hat év elteltével távolabb vagyunk a párizsi céloktól, mint az elfogadás pillanatában voltunk. Végre kell hajtani, amiben megállapodtunk.”
    Az államfő kiemelte: az elmúlt ötven évben a természeti katasztrófák száma az ötszörösére nőtt, és meghétszereződött a természeti katasztrófák okozta anyagi kár. Az egymásra halmozódó természeti katasztrófák gazdasági krízist okozhatnak, azok szociális feszültéget kelthetnek, amelyek politikai válsághoz vezethetnek. Sem egyik, sem másik nem kedvez az emberi jogok kiteljesítésének – figyelmeztetett.

(MTI)