A várokozásokat meghaladón gyorsult az infláció októberben az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

    A Központi Statisztikai Hivatal kedden tette közzé, hogy az idén októberben a fogyasztói árak átlagosan 6,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek.
    Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezető az MTI-nek küldött kommentárjában kiemelte, az infláció a várakozásoknál is jobban gyorsult októberben, amelyben több termékcsoportnak is szerepe volt.
    Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy döntően az élelmiszerárak és tartós fogyasztási cikkek árainak vártnál nagyobb növekedési üteme miatt emelkedett a várakozásokat meghaladva 6,5 százalékra az infláció októberben.
    Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint sem csak az alacsony bázis következménye a kiugró infláció, hiszen havi alapon is 1,1 százalékkal drágult a fogyasztói kosár. Az ING Bank elemzője is az üzemanyagok drágulása mellett az élelmiszerárak, a szolgáltatások árainak jelentős emelkedését, valamint a tartós fogyasztási cikkek drágulását emelte ki.

(MTI)