A tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15-18 százalékkal emelkedtek a termelési költségek – közölte a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács MTI-vel szerdán.

    Kiemelték: a költségolló szétnyílása már középtávon sem fenntartható az ágazat szereplői részére.
    A járványhelyzet jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket az ágazat minden szereplőjénél – ismertette legújabb felmérésének eredményeit a terméktanács. Tavaly komoly problémát jelentett, hogy sok esetben a kesztyűk, a maszkok és a fertőtlenítőszerek beszerzése csak többszörös áron volt lehetséges, míg mára a jelentős többlet felhasználás okoz költségnövekedést – tették hozzá.
    Jelentős költségemelkedést okoz a vásárolt takarmány és a csomagolóanyag árakban a forint árfolyamának 9 százalékos gyengülése az euróhoz képest idén januárra 2019. decemberhez viszonyítva – jegyezték meg.
    A terméktanács szerint a gabona, a fehérje- és olajosnövények ára többéves csúcsokon jár, aminek oka az erős kínai kereslet és a szárazság miatt alacsonyabb francia, illetve ukrán termésmennyiség lehet.
    A magyarországi búza és kukorica árak 25-30 százalékkal emelkedtek, a szójadarát szintén közel harmadával drágábban lehetett az országba importálni – jelezték.

Budapest, 2021. február 10.

Forrás: mti.hu