A Sisecam csoport első európai üvegcsomagolóanyag-üzeme Kaposváron jön létre, a somogyi megyeszékhelyen 73 milliárd forintos beruházást hajt végre a török cég; ez az eddigi legnagyobb, török vállalat által végrehajtott beruházás Magyarországon – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Szijjártó Péter hozzátette, a kormány 12,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a fejlesztéshez, amelynek nyomán 330 új munkahely jön létre.
    A Sisecam Törökország egyik legnagyobb múltú ipari cégcsoportja, amely mára globális szereplővé vált, 150 országba exportálja termékeit, a világban a második legnagyobb üvegáru-gyártó vállalat, 14 országban 43 gyárral rendelkezik.     Magyarországon a mostani beruházásnak köszönhetően évente 330 ezer tonna üvegcsomagoló-anyagot állítanak majd elő – mondta a miniszter, aki szerint mindez jelentősen kihat majd a magyar üvegipar, a magyar üveggyártás fejlődésére.
    Szijjártó Péter szerint a Sisecam beruházása is azt bizonyítja, hogy helyes volt a keleti nyitás politikája, amelyben fontos szerepet tölt be a Törökországgal mint a világ egyik leggyorsabban növekedő gazdaságával rendelkező országgal a stabil és folyamatosan javuló kapcsolat építése.

Budapest, 2021. június 7.

Forrás: mti.hu