Új alapokra helyezte a kormány a magyarországi meteorológiai tevékenységet – jelentette ki az agrárminiszter sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Nagy István elmondta: az új szabályozás szerint – a Meteorológiai Világszervezet (WMO) ajánlásával összhangban – az Országos Meteorológiai Szolgálat számára monopóliumot biztosítanak a meteorológiai veszélyjelzés kiadására. A rendelet rögzíti azt is, hogy meteorológiai tevékenység végzéséhez okleves meteorológiai végzettség szükséges – tette hozzá.
    A miniszter kitért arra is, hogy a meteorológiai szolgálat a kormány támogatásával január elsejétől megvalósította az úgynevezett nyílt meteorológiai adatpolitikát. Ennek értelmében az odp.met.hu nyílt szerveren bárki számára szabadon, térítésmentesen hozzáférhetőek a meteorológiai szolgálat megfigyelési, mérési adatai, előrejelzései, továbbá minden időjárásérzékeny szektor számára nélkülözhetetlen meteorológiai információi – közölte.
    A sajtótájékoztatón Nagy István és Radics Kornélia, a meteorológiai szolgálat elnöke is kiemelte: a hiteles, gyors és pontos meteorológiai tájékoztatás életeket menthet, s milliárdos károkat segíthet elkerülni.

(MTI)