Megalakult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) Roma Értelmiségi Műhely – jelentette be a CÖF országos koordinátora kedden Budapesten.

    Heizler Norbert a sajtótájékoztatón azt mondta: a műhelyt azért hozták létre, hogy a CÖF szerves részévé tegyék a roma értelmiséget és mindazokat, akik szeretnének tenni a romákért, a roma és a nem roma lakosság békés együttéléséért, az elesettek segítéséért.
    Meggyőződésük, hogy akkor tudják megőrizni a több mint ezeréves magyar államiságot és a keresztény kultúrát, ha a cigányság és a magyar lakosság összefog és kéz a kézben őrzi hagyományait, identitását és történelmét – tette hozzá a koordinátor.
    Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló hangsúlyozta, hogy a műhely megalakulásával a magyarországi cigányság régi álma vált valóra.
    A műhelyen belül, a média, az oktatás, az egészségügy, a szociológia világából érkező roma értelmiségiek szakbizottságokat hoznak létre, és az ott kidolgozott javaslatokat el akarják juttatni a kormányzatnak – közölte.
    Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos úgy vélekedett: az elmúlt évtized bizonyította, hogy a romák felzárkóztatása a minél szélesebb körű társadalmi összefogás útján érhető el, ezért üdvözli a műhely megalakulását. Annál inkább, mert a romaügy szakpolitikákat átívelő kérdés, így a műhely olyan érték, amelyre építeni lehet a jövő romaügyi stratégiai gondolkodását – tette hozzá.
    Felidézte: a roma értelmiég sokszor kapja azt a kritikát, hogy nem vesz részt aktívan a közügyek alakításában. Erre cáfol rá a most létrejött szervezet is, amiért köszönet jár – fejtette ki.
    A roma értelmiség és középosztály bővítése a kulcsa a jobb élet alapját jelentő társadalmi mobilitásnak – jelentette ki Sztojka Attila.

Budapest, 2021. augusztus 17., (MTI)