Minden oltóanyag hatásos és biztonságos, amelyet a magyar lakosság rendelkezésére bocsátanak – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken, bejelentve azt is, hogy módosítják az AstraZeneca vakcinájának beadási módját.      

    Müller Cecília hozzátette: a módosítás szerint a második adagot az első oltást követő 4-12. héten adják be, mert sok oltásra váró jelezte, szeretné, ha az eddigi 12 hétnél előbb megkaphatná a második AstraZeneca-oltást.
    Elmondta, hogy jelenleg időpontfoglalással a Sinopharm, az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájára lehet jelentkezni. Közölte azt is, hogy megvizsgálták és megfelelőnek találták az eddig beérkezett 52 800 Janssen-vakcinát, amelyeket az oltóbuszokon használnak fel.
    A tisztifőorvos arra kérte az oltásra várókat, ne válogassanak a vakcinák között, mert aki válogat, megfertőződhet, és nem tudhatja, milyen kimenetele lesz a betegségnek.
    Az idősotthonok vezetőitől azt kérte, csütörtökön kihirdetett határozata szerint tegyék már a hétvégén lehetővé az intézmények látogatását, illetve azt, hogy az otthonok lakói elhagyhassák az intézményt.

Budapest, 2021. április 30.

Forrás: mti.hu