Elemi erővel tombol a járvány Magyarországon és Európa-szerte, aminek a brit vírusvariáns az oka – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

    Müller Cecília hozzátette, a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint Magyarországon túlnyomó többségben a brit variáns van jelen, amely magasabb halálozási arányt okoz.
    Azt mondta, eddig 1 636 000 ember kapott védőoltást, közülük 481 820-an a második oltáson is túl vannak. “Mindez nem elég, még messze vagyunk attól, hogy a népesség szintjén értékeljük a védettséget” – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy a már beoltottaknak is be kell tartaniuk a maszkhasználat, a fertőtlenítés és a távolságtartás szabályait.
    Közölte, kedden 167 ezer 310 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, amelyeket az oltópontokon használnak fel, és további 180 ezer Szputnyik vakcinát várnak. A tisztifőorvos arra kérte az oltásra várókat, hogy ne válogassanak a vakcinák között. Kiemelte, hogy “minden Magyarországra érkező oltóanyag hatásos és biztonságos”.

Budapest, 2021. március 23.

Forrás: mti.hu