Az MSZP szerint komoly pozitív hatása lenne a magyar egészségügyi ellátórendszer minőségére az európai egészségügyi unió megvalósulásának – mondta Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője szombaton, Kökény Mihály volt egészségügyi miniszterrel közösen tartott, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

    Ujhelyi István közölte, átfogó tanulmány készült az európai egészségügyi unió megvalósíthatóságáról és annak magyarországi hatásairól a brüsszeli Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa (FEPS) és a Szociális Demokráciáért Intézet (SZDI) megbízásából.
    Ez az elemzés visszaigazolja, hogy fontos szerepe és komoly pozitív hatása lehet a magyar ellátórendszer minőségére a hatékonyabb európai koordinációnak, amit az MSZP régóta követel – fejtette ki Ujhelyi István, hozzátéve, olyan európai programot szeretnének létrehozni, amely nem veszi el a tagállami kormányok hatáskörét, de hatékonyabban és egységesebben tudja garantálni betegellátást.
    “Nem engedhetjük meg, hogy eltérő legyen az egészséghez való hozzáférés lehetősége és minősége az egyes tagállamokban: nekünk, magyaroknak is jár a minőségi ellátás és az itt dolgozó egészségügyi szakembereknek is jár ugyanaz a biztonságos és kiszámítható munkakörülmény” – fogalmazott Ujhelyi István.
    Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsadója szerint a koronavírus-járvány európai szinten összehangolatlan kezelése világossá tette, hogy mennyire hiányzik az Európai Unió közös egészségpolitikája, mennyire hézagosak a szabályok, és mennyire kiszolgáltatottak a tagállamok egészségügyi rendszerei a globális veszélyhelyzetekben.
    Kiemelte, felmérések igazolták, hogy a magyar emberek jelentős többsége, továbbá az önkormányzatok és az egészségügyben dolgozók is támogatják az európai egészségügyi unió megvalósulását.

Budapest, 2021. április 24.

Forrás: mti.hu