Gyalázatnak és elfogadhatatlannak nevezte a Fidesz-KDNP elmúlt tizenegy évben folytatott önkormányzati politikáját az MSZP budapesti elnöke szerdán.

    Molnár Zsolt az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón az elmúlt több mint egy évtizedről azt mondta: elvonások, hatáskörök átcsoportosítása, az önkormányzatok kivéreztetése, megsarcolása, a választópolgárok szabad véleménynyilvánításának korlátozása volt a jellemző.
    Kijelentette: 2022-től másként lesz, a demokratikus ellenzéki pártok jövőre Magyarország kormánypártjai lesznek, és visszaadják az önkormányzatoknak és a választópolgároknak a szabad döntés jogát.
    Tüttő Kata főpolgármester-helyettes felidézte, az elmúlt tíz évben a kormány államosította a kórházakat, az iskolákat. Az ötvennél több adónemből ma már csak egyetlen, az iparűzési adó marad csak az önkormányzatoknál – tette hozzá.
    Elmondta, nemcsak pénzt és feladatokat vitt el a kormány, hanem területeket is, a Városligetet, a Dagály és a Rác fürdőt. Elvitték továbbá a színházak egy részét, az építésügyet, a HÉV-et, a kormány megfelezte a közösségi közlekedésre fordítható forrásokat – sorolta.
    Tüttő Kata szerint a kabinet elvette az önkormányzatoktól azt a jogot is, hogy maguk dönthessék el, hogy a területükön mi épüljön.
    Úgy folytatta: 2020-ban a kormány megháromszorozta “a Budapest-adót”, a közműadót pedig 4,5-szeresére emelte.
    Értékelése szerint a kormány döntése miatt veszélybe kerül a közösségi közlekedés, az ívóvíz-ellátás, a szennyvíz-szolgáltatás, a zöldterületek fenntartása.
    “A városaink kifosztása nem kormányzás” – hangoztatta.
    Horváth Csaba Zugló szocialista polgármestere közölte, rombolás helyett építésre van szükség és háborúskodás helyett egy olyan kormányzatra, amely békésen segíti az önkormányzatokat.
    Hozzátette: olyan kormányra van szükség, amelynél első helyen szerepelnek a kórházak, az iskolák és az utolsó helyen a presztízsberuházások. Olyan kormányra van szükség, amely az életminőséget szolgáló fejlődést támogatja és nem a haverok szűk körét – mondta. Közölte, olyan kormány kell, amely minden befizetett tíz adóforintból egyet az önkormányzatoknál hagy.
    Horváth Csaba úgy összegzett: olyan kormányra van szükség, amely partnerként tekint az önkormányzatokra, mert azok az emberek érdekében végzik a dolgukat.

Budapest, 2021. január 27., szerda

Forrás: mti.hu