Felejtse el a kormány a központi regisztrációt a koronavírus elleni oltásra, bízza a feladatot a háziorvosi rendszerre! – mondta az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán.

    Ujhelyi István az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, birtokába került az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelentése, miszerint a magyar kormány jelezte az EMA-nak és az Egészségügyi Biztonsági Bizottságnak, hogy a koronavírus elleni oltás beadásakor a már létező, az influenza elleni oltás beadásakor alkalmazott struktúrákra kíván hagyatkozni.
    Felvetette, vajon az elmúlt hetekben csak ötletelés folyt-e a miniszterelnök és a kormány részéről az oltás megszervezésére, amelynek eredményeként létrehozták “a Rogán által vezetett” központi regisztrációs listát. A listával kapcsolatban arra a kérdésre sem hajlandók válaszolni, hogy a regisztráció előfeltétel-e az oltásnak – jegyezte meg.
    Ujhelyi István közölte, regisztrált az oldalon, de tíz nap alatt sem kapott onnan választ.
    Az ellenzéki politikus azt javasolta, ahogy az influenzaoltásnál, úgy a Covid elleni oltás esetében is a háziorvosnál kelljen jelentkezni, és majd a háziorvos – egyeztetve a tisztiorvosi szolgálattal – értesíti a páciensét, ha rá kerül sor.
    A kormány gondolja végig, használ-e a magyarországi oltási kedvnek egy központi regisztrációs lista – jegyezte meg.
    Szólt arról, hogy a jelentésből az is kiderült, Magyarország nem kért az uniós közös közbeszerzésből az oltást végzők védőeszközeire, illetve nem szerepel azon tagállamok között sem, amelyek a logisztikai infrastruktúrához kapcsolódó közbeszerzésben vesznek részt.
    Kitért arra, a kormánynak minden felelőssége és lehetősége megvan a járvány elleni védekezés megszervezéséhez, mégis másokra mutogat.
    Ujhelyi István hazugságnak nevezte azt a kormánypárti állítást, hogy az ellenzék “halálkampányt” folytat.
    Elmondta azt is, az EU több mint kétmilliárd vakcina beszerzéséről döntött; Magyarország az EU-ból kapja az összes vakcináját, az Európai Unión kívülről a magyar kormány sehonnan sem tudott beszerezni használható oltóanyagot.
    Szelényi Zoltán orvos-közgazdász, az MSZP egészségügyi kabinetének tagja közölte, az alaptörvény minden magyar állampolgárnak biztosítja az egészséghez, az egészséges élethez való jogot. A koronavírus elleni oltás pedig az egészséghez való jog, ezért minden magyar állampolgár jogosult az oltásra függetlenül a regisztrációtól – mondta, majd mindenkit az oltás beadatására biztatott.

Budapest, 2021. január 13., szerda

Forrás: mti.hu